Wynik po 69 latach
22 lipca 2013, 11:46Jeden z najdłużej trwających eksperymentów w historii dał pierwszy wynik po 69 latach od rozpoczęcia. Eksperyment rozpoczął się w 1944 roku w Trinity College Dublin, a jego celem było zaprezentowanie niezwykle wysokiej lepkości smoły
Krokodyle i aligatory używają... narzędzi
3 grudnia 2013, 17:44Przyzwyczailiśmy się do doniesień o ssakach czy ptakach używających narzędzi. Teraz dowiadujemy się, że korzystają z nich również gady, a konkretnie indyjskie krokodyle błotne oraz aligator amerykański. Zwierzęta te podpływają pod kolonie czaplowatych z patykami w pyskach i, częściowo zanurzone, czekają, aż któryś z ptaków zdecyduje się zabrać patyki, by zbudować gniazdo
Grafen z kuchennego blendera
23 kwietnia 2014, 10:43Jak tanio uzyskać grafen? W kuchennym blenderze!
Sery do pizzy idealnej
26 sierpnia 2014, 06:31Najlepsze sery na pizzę? Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że idealne połączenie wyglądu i smaku mogą zapewnić cheddar lub provolone i mozzarella.
Krokodyle lubią... zabawę
11 lutego 2015, 11:43Krokodyle to nie groźni bezlitośni drapieżcy, ale też zwierzęta, które lubią... zabawę. Profesor psychologii Vladimir Dinets z University of Tennessee bada krokodyle od 10 lat. Już wcześniej zauważył, że zwierzęta te używają narzędzi i wspinają się na drzewa. Teraz zaobserwował u nich zachowania, które wyglądały na zabawę
Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów
10 lipca 2015, 11:45Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.
Kubek mami mózg i skłania do picia wody
29 grudnia 2015, 11:14Right Cup to kubek z enkapsulowanymi zapachami owocowymi, który "oszukuje" mózg, że czysta woda to w rzeczywistości woda smakowa, np. jabłkowa lub pomarańczowa. Naczynie ma pomóc w odchudzaniu, skłaniać do wypijania właściwej ilości płynów, a także ułatwić diabetykom przestrzeganie bezcukrowej diety.
Wbrew oczekiwaniom, było zimno, ale nie sucho
30 marca 2016, 12:05Dzięki skamieniałym zębom gazeli z jaskiń HaYonim i Hilazon Tachtit w zachodniej Galilei amerykańsko-izraelski zespół naukowców stwierdził, że młodszy dryas, faza klimatyczna trwająca od ok. 10850 r. p.n.e. do ok. 9700 r. p.n.e., był naprawdę tak chłodny jak sądzono. Okazało się jednak, że dotąd naukowcy mylili się w oszacowaniach wilgotności tego okresu w południowym Lewancie.
Sukces Ice Bucket Challenge: odkryto gen
29 lipca 2016, 11:16Dzięki funduszom zdobytym w ramach Ice Bucket Challenge odkryto gen NEK1, którego warianty wiążą się z podatnością na stwardnienie zanikowe boczne (ALS) - poinformowało ALS Association.
Boisz się piorunów? Unikaj tych miejsc
2 stycznia 2017, 10:37W czasie burzy należy unikać otwartych przestrzeni i wysokich obiektów. Jak się jednak okazuje, jeśli nie chcemy zostać trafieni piorunem, powinniśmy unikać też wenezuelskiego Jeziora Maracaibo. Najwyraźniej przyciąga ono wyładowania atmosferyczne. Z danych satelitarnych wynika, że błyskawice trafiają w każdy jego kilometr kwadratowy ponad 200 razy w roku.